1η Παρουσίαση ΣΒΑΚ Σίφνου – Απολογισμός

gkf_6842

Το διάστημα 11-13 Μαρτίου, στελέχη της ομάδας εκπόνησης του ΣΒΑΚ της Σίφνου μετέβησαν στο νησί και πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων, ερευνών και παρουσιάσεων στο κοινό, τους φορείς και τα στελέχη του Δήμου Σίφνου.

Δημόσια Παρουσίαση

Η σημαντικότερη δράση του τριημέρου ήταν αναμφίβολα η δημόσια παρουσίαση του ΣΒΑΚ στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μαριάνθη Σίμου” στον Αρτεμώνα, την Τρίτη 12/3 το απόγευμα.

Παρά την κακοκαιρία, συγκεντρώθηκαν περίπου 40 πολίτες και εκπρόσωποι τοπικών φορέων (βλ. λίστα συμμετεχόντων παρακάτω), εκδηλώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας του νησιού και ποια είναι τα οφέλη που μπορούν να προσδοκούν από αυτό στην καθημερινή τους ζωή.

Η παρουσίαση έγινε από τα στελέχη του Δικτύου CIVINET CY-EL, Κοσμά Αναγνωστόπουλο (συντονιστής Ομάδας ΣΒΑΚ) και Αλεξία Σπυριδωνίδου (υπεύθυνη επικοινωνίας), ενώ μαζί τους ήταν συνεργάτες από την τεχνική εταιρία “ΔΡΟΜΟΣ”.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ (POWERPOINT)

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ του κοινού και των επιστημόνων, οι οποίοι παρουσίασαν τις δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στην εκπόνηση του Σχεδίου διαμέσου της ειδικής πλατφόρμας συμμετοχής και διαβούλευσης που δημιουργήθηκε για το ΣΒΑΚ της Σίφνου.

Συναντήσεις με τοπικούς φορείς

Την Τετάρτη 13/3 το πρωί έγινε σύσκεψη στελεχών του Δήμου και της Ομάδας του ΣΒΑΚ με εκπροσώπους του κλάδου των μεταφορών και ειδικότερα των λεωφορείων, των ταξί και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με φορείς του νησιού, όπως είναι το Λιμεναρχείο, ο Σύλλογος Επαγγελματιών & Εμπόρων, το Γυμνάσιο και πολίτες που δραστηριοποιούνται για το θέμα των μονοπατιών.

Από όλες τις συζητήσεις προέκυψαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ζητήματα, όπως και προτάσεις για την βελτίωση των υπηρεσιών κινητικότητας και την διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μοντέλου μεταφορών από περιβαλλοντικής και οικονομικής άποψης.

Αυτοψία

Ταυτόχρονα, η ομάδα του ΣΒΑΚ πραγματοποίησε έρευνες και αυτοψίες σε όλο το νησί, σε συνέχεια όσων είχαν προηγηθεί κατά την θερινή περίοδο.

Μέρος των ερευνών αφορούσε τις συνθήκες μετακίνησης με τα πόδια και το ποδήλατο και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ευρεία χρήση του ηλεκτρικού ποδηλάτου και άλλων καινοτόμων μέσων μεταφοράς.

Επόμενα βήματα

Οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα αφορούν στα ακόλουθα:

 • συλλογή στοιχείων από τους φορείς και τους επαγγελματίες του νησιού, μέσα από τηλεφωνικές ή διαζώσης συνεντεύξεις
 • διανομή ερωτηματολογίου στους πολίτες που αφορά στις συνήθειες μετακίνησής τους κατά την χειμερινή περίοδο
 • τυχόν πρόσθετες έρευνες και μετρήσεις κατά την θερινή περίοδο
 • υπογραφή Συμφώνου Συνεργαζόμενων Φορέων
 • υποβολή προς σχολιασμό από τον Δήμο, τους φορείς και τους πολίτες του πρώτου μέρους της Έρευνας που αφορά την Ανάλυση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων του νησιού στον τομέα των μεταφορών

Κατάλογος φορέων και κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπήθηκαν

 1. Δήμος Σίφνου (Πρόεδρος Δ.Σ., Αντιδήμαρχοι)
 2. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου
 3. Πρώην Δήμαρχος Σίφνου & Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
 4. Υποψήφια Δήμαρχος Σίφνου
 5. Λιμεναρχείο
 6. Λεωφορεία
 7. Ταξί
 8. Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου
 9. Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατύ Γιαλού
 10. Εξωραϊστικός Σύλλογος Φάρου
 11. Επιμελητήριο Κυκλάδων
 12. Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου
 13. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού
 14. Γυμνάσιο με τάξεις Λυκείου
 15. Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου
 16. Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου
 17. Πανσιφναϊκός
 18. Πεζοπόροι
 19. Ποδηλάτες
 20. Επαγγελματίες του Τουρισμού
 21. Εκπαιδευτικοί

Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τον φωτογράφο Γιάννη Κοντό για τις υπέροχες φωτογραφίες που μας διέθεσε δωρεάν, την ZANTE Ferries για την ειδική τιμή των εισιτηρίων, την IDEAL Bikes για την δοκιμαστική χορήγηση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου και την τοπική επιχείρηση που μας προσέφερε δωρεάν διαμονή.